Feest: Vier je mee?

Een periode van feesten zoals Sinterklaas en Kerstmis is een spannende periode. Natuurlijk ook gezellig, maar je kind voelt aan dat het een bijzondere tijd is. De betekenis van de feesten is nog niet helemaal bekend, maar de sfeer is heel belangrijk. 

Je kind is blij met de cadeautjes, het snoepgoed en de mooie versiering.

Download hier de ouderbrieven als pdf-bestand:

de ouderbrief Piramide (kerst)

de ouderbrief Piramide (Sinterklaas)

de ouderbrief Piramide (Ramadan/ suikerfeest)

Samen kruidnoten makenkruidnoten


Voor circa 50 stuks heb je nodig:
• 100 gram zelfrijzend bakmeel
• 50 gram donkerbruine basterdsuiker
• 1 theelepel speculaaskruiden
• 40 gram koude boter in kleine stukjes
• 2 eetlepels melk
• mespunt zout
• bakpapier

Bereiden:
· Verwarm de oven voor op 175 graden en leg het bakpapier op de bakplaat
· Zeef boven een kom bakmeel, basterdsuiker, speculaaskruiden en een mespunt zout. Voeg boter en melk toe. Laat de kinderen alles met de hand kneden tot een bal. Voor de jongere kinderen kun je zelf al wat voorkneden, zodat de losse ingrediënten al kruimels zijn geworden
· Maak samen balletjes van ongeveer 1 cm doorsnee en leg die een stukje uit elkaar op de bakplaat. Druk dan de balletjes met de duim iets plat
· Bak de kruidnootjes in het midden van de oven in 15 tot 20 minuten gaar en goudbruin
· Haal het bakpapier met de kruidnootjes van de bakplaat en bekijk en ruik het resultaat
Laten afkoelen en smullen maar!

Tips bij allergie

Tarwe-allergie
Heeft je kind een tarwe-allergie? Vervang dan het zelfrijzend bakmeel door 100 gram speltbloem met daarin 3 gram bakpoeder.
Koemelkallergie
Heeft je kind een koemelkallergie? Vervang dan de melk door sojamelk of geitenmelk.

Add a comment

Decembermaand

In deze feestmaand ziet je kind heel veel veranderingen. De dagen zijn kort, sinterklaas en kerst brengen allerlei rituelen met zich mee.

Wat vind je kind het meest aantrekkelijk? Waar praat het over en wat wijst het aan? Voer korte gesprekjes over wat er te zien is en hoe je dat vindt.

Misschien kan je kind je meehelpen met het maken van feestelijke lekkernijen of het versieren van de kerstboom. Bekijk samen de cadeautjes. Wat heeft je kind gekregen. Benoem alles.

Add a comment

Sinterklaas

Je kind zal de aankomst van Sinterklaas op tv of in jullie dorp of stad prachtig vinden. Alleen duurt het nog wel erg lang tot pakjesavond.

Doe thuis mee met de tradities die bij het sinterklaasfeest horen. Maak een tekening voor Sinterklaas, zet de schoen met wortel voor het paard, zing sinterklaaskiedjes, strooi met pepernoten en kijk 's morgens of er iets lekkers in de schoen zit.

Add a comment

Anna mag vandaag mee naar de winkel, want daar zit de Sint op zijn lekkere stoel. Samen met zijn Pieterbazen. Sint is een lieve man en Anna durft hem best best een hand te geven.Toch heeft Anna kriebels in haar buik ... Het onderwerp Sinterklaas is rustig uitgewerkt, wat past bij de doelgroep die nog weinig ervaring heeft met het fenomeen Sinterklaas. Leuk vierkant prentenboek met heldere kleuren en afgeronde hoeken om samen te bekijken als voorpret op sinterklaasavond. Vanaf ca. 2 jaar.

Add a comment

Rikki kijkt uit naar het bezoek van Sinterklaas. Maar er is een probleem: het paard is ziek en hoe moeten nu de cadeautjes op tijd bezorgd worden bij de konijnenkinderen? Rikki herinnert zich dat zijn opa beter werd met drie zoenen op zijn neus en twee zoete wortelen. Dat valt te proberen! Warm, lief en aandoenlijk sinterklaasverhaal inspelend op de ervarings- en belevingswereld van kleuters. Vanaf 4 jaar.

Add a comment
onderwerp filmpje

Digitale boeken

onderwerp kleurplaat

Kleurplaat

onderwerp spelletje

Spelletje

onderwerp spelletje

Liedje