Dat wil ik aan!

Weet je kind ook precies wat het vandaag aan wil? Net dat ene t-shirtje met rode eendjes dat eigenlijk te klein is? Of die mooie blauwe laarsjes op een stralende zomerdag? Of een korte broek met temperaturen van twee graden onder nul?  Peuters kunnen een behoorlijke eigen wil hebben. Je kind leert langzamerhand welke kleren bij welk weertype horen.

En kan je kind zichzelf al aankleden? Weet het in welke volgorde je je aankleedt? Eerst hemd en onderbroek, dan sokjes, een overhemd met van die lastige knoopjes en een spijkerbroek met rits en knoop. "Zelf doen!" klinkt het. 

We praten veel over kleren. Soms zijn ze nog te groot of juist te klein en moeten er nieuwe kleren gekocht worden. Je gaat met je kind naar de winkel.

Kleren worden vies en moeten gewassen en gestreken. Je kind "helpt" je graag mee met wassen en opvouwen

Download hier de ouderbrief Piramide als pdf-bestand

Peuters willen graag hun vader of moeder "helpen". Dat betekent dat ze bij je zijn als je bijvoorbeeld de was in de wasmachine stopt. Een prima moment om samen de kleren te benoemen. Welke kleren gaan in de wasmachine? Welke dingen stopt je kind erin? Waar gaat de schone was in? Leg eens alle sokken in de wasmand.

Laat vooral je kind aan het woord. Zeg eens "Vertel mama/papa eens wat gaan we doen?" of "Vertel eens aan mama/papa hoe doe jij dat?" Bespreek wat voor kleren het zijn. Is het voor jongens of meisjes, of allebei, voor buiten of binnen, om in te slapen of buiten te spelen? Is het voor baby's of juist voor grote kinderen, voor kinderen "zoals jij", of voor mama of papa?

Add a comment

Stop je samen met je kind de was in de wasdroger of wapperen de kledingstukken lekker aan de waslijn?

Met klei kun je goed een waslijn namaken.
Teken op een vel papier een waslijn. Praat met je kind over de kleren die in de was gaan. Een broek, een hemd, sokken, een jas? Maak samen met je kind kleren voor aan de waslijn en druk het op het papier. Benoem samen wat je hebt gemaakt. Wat hangt daar?

Add a comment

Milo wil met Fien buitenspelen, maar Fien moet zich nog aankleden. Bij alles wat ze aantrekt kan ze kiezen uit drie mogelijkheden: drie broekjes, drie hemdjes, drie paar sokken, etc. Als Fien helemaal klaar is om naar buiten te gaan, ziet ze dat Milo zich intussen heeft uitgekleed.
Een vermakelijk prentenboek over kleren kiezen, aankleden en..... uitkleden! Vanaf ca. 2 jaar

Add a comment

 Op een dag wil Rinus niet langer de rommeligste reus van de stad zijn. Hij koopt nieuwe kleren. Al heel snel wordt  zijn hulp gevraagd. Zo geeft hij aan een verkouden giraffe zijn das en zijn overhemd aan een geitje. Aan een muizenfamilie wier huis is afgebrand geeft hij een schoen en aan een vos een sok om in te slapen. Een gezellig prentenboek met een fantasieverhaal rondom de boodschap: het gaat niet om wat je hebt, maar om wie je bent. Vanaf 4 jaar

Add a comment
onderwerp filmpje

Digitale boeken

onderwerp kleurplaat

Kleurplaat

onderwerp spelletje

Spelletje

onderwerp spelletje

Liedje