Ritsel, ritsel herfstblad

Je kind merkt vast dat de herfst eraan komt. Het wordt kouder buiten. De bomen verkleuren en verliezen hun blaadjes.
Misschien waait het hard en regent het veel vaker. Buiten liggen onder sommige bomen eikeltje, kastanjes en nootjes.
De dikke spinnen komen naar binnen.

Herfst is voor kinderen een spannend seizoen en er valt veel te beleven.

Download hier de ouderbrief Piramide als pdf-bestand.

Gewoon als tussendoortje, op een pannenkoek, bij de maaltijd, door een bakje vla of gewoon als toetje.

  • Pluk samen met je kind appels of ga naar de groenteboer.
    Zoek de mooiste / lekkerste appels samen uit.Neem zoveel appels als je wilt, maar reken op minimaal een appel per persoon. Zure appels zijn wat minder geschikt, maar verder kun je alle appels gebruiken.
  • Haal het klokhuis eruit schil de appels.Daarna mogen ze in stukjes worden gesneden. Onderschat oudere peuters niet, ook zij kunnen best met een echt mes snijden! Natuurlijk is het wel belangrijk ze daarbij te begeleiden; leer dat ze van zich af snijden en niet naar zich toe, dat ze hun vingertjes niet helemaal om het stukje appel klemmen en daardoor dat vingertje bijna niet kunnen missen met het mesje.
  • Doe samen alle appelstukjes in een pan met een klein laagje water.
  • Zet de pan op en laat het even pruttelen. Na een paar minuutjes voeg je naar smaak kaneel toe en dan gaat het al heerlijk geuren in huis. Suiker is echt niet nodig, de appeltjes zijn van zichzelf zoet genoeg.
  • Laat je de pan lekker lang op staan dan ruikt het ruikt gezellig naar herfst. Maar eigenlijk is een minuut of tien al genoeg. Als je het wat langer laat koken en de stukjes appel zijn klein, dan zal de appelmoes behoorlijk glad worden.


.

Add a comment

De herfst is een fijn jaargetijde om met je kind de natuur in te gaan. Er is veel te zien, te horen, te ruiken en te proeven.

Waarschijnlijk geniet je kind volop van het rennen door de bladeren en het stampen in de plassen.

kind-in-de-bladeren

Je kunt als ouder veel uitleggen, maar ook veel praten met je kind.Wat zie je allemaal buiten?

Mooie bomen en struiken. Vraag eens welke kleuren blaadjes jullie zien. Geel, rood, groen?

Wat ligt er onder de bomen? Eikeltjes, beukenootjes, kastanjes en misschien wel een klein egeltje?

Kijk eens wat een prachtige spinnenwebben. Zie je die dikke spin?

Lees het versje van de Spin Sebastiaan eens helemaal voor of doe een kriebelspelletje.

Regent het of waait het heel hard? Houd je sjaal goed vast, hij wordt bijna weggeblazen

Add a comment

herfsttafelDe zomerbloemen en planten in de tuin en in de bloempotten raken uitgebloeid. De tuin ligt misschien wel vol blad. Opruimen dus! Je kind kan je daarbij helpen door bladeren in een emmertje te doen of misschien zelfs in de eigen kruiwagen en naar de bladhoop te brengen.

Ga samen lekker het bos in en verzamel eikeltjes, dennenappels, beukenootjes en mooie bladeren. Maak een mooie herfsttafel.

 

Ga op zoek naar spinnetjes in huis en mooie spinnenwebben buiten. Is het een dikke spin of een dunne? Is het een grote spin of een kleine?

spinneweb

Ga samen eens de regen in. Lekker samen onder een grote paraplu en met regenlaarzen aan. Stamp eens door de plassen.

Add a comment

De herfst is bij uitstek een periode om veel en vaak voor te lezen. Al is het maar omdat de regen tegen de ramen klettert en jullie even niet buiten kunnen spelen. Bekijk samen eens deze prentenboeken over de herfst. Er gebeurt veel en er is veel te zien op de platen. Praat er over met je kind. Op het kinderdagverblijf of peuterspeelzaal gebeurt dit vast en zeker.

De bibliotheek leent de boeken die op deze site staan uit. Vraag er maar eens naar in de bibliotheek bij jou in de buurt.

Add a comment
De spin die het te druk had

De spin in het boek heeft het zo druk dat ze geen tijd heeft om met haar vriendjes mee te gaan. Ze is bezig met het weven van een web. Haar vrienden (paard, koe, varken enz.) komen haar één voor één uitnodigen, maar de spin geeft geen antwoord.Tot de haan vraagt of zij een vervelende vlieg wil vangen. Dat wil de spin wel! Prentenboek, waarvan de gekleurde platen voelbaar zijn gemaakt. Vanaf 4 jaar.

Add a comment

Papa en Mama beer zijn druk bezig met bladeren vegen en de was op hangen.Ze hebben niet in de gaten dat beertje Olivier een geel blad achterna rent. Hij raakt steeds verder van huis en merkt dat hij verdwaald is. Wat nu Olivier? Hij denkt diep na en begint dan heel hard te brullen: “Brroe-haa”. In de verte hoort hij zijn ouders terugbrullen. Hij gaat op het geluid af en komt weer heelhuids thuis. Prentenboek met tekeningen in warme herfsttinten. Vanaf ca. 3 jaar.

Add a comment
onderwerp filmpje

Digitale boeken

onderwerp kleurplaat

Kleurplaat

onderwerp spelletje

Spelletje

onderwerp liedje

Liedje